ROI & ROAS Nedir, Nasıl Hesaplanır?

ROI NEDİR ?

ROI kavramının anlamı Return On Investment yani Türkçe karşılığı Yatırım getirisi anlamına gelmektedir.  Bir yatırımın ne kadar karlı olduğu veya başka bir yatırım ile kıyaslamasını yapmak için kullanılmaktadır.

ROI HESAPLAMASI NEDİR?

ROI hesaplaması ise en basit hali il bir yatırımın getirisi, yatırımın maliyetine bölünür. Örnek vermek gerekirse 1.000 liralık bir yatırımdan, 10.000 lira karınız olduysa, ROİ 0,9 yani %90 olur. Ölçülmesi en kolay yöntemlerden olduğu için dijital pazarlama dışında birçok sektörde de bu hesaplama kullanılmaktadır.

ROI=(Net kar/Net Yatırım)x100

İyi bir ROI değeri, 0 ‘ın üzerinde herhangi bir yüzde veya oran sonucudur. Eğer ROI 0’ın üzerindeyse yatırımınız karlı, değilse zarardasınız demektir ve daha farklı yollar, stratejiler bulunması gerektiği anlamına gelir.

ROAS NEDİR?

ROAS reklam çalışmaları için önemli bir performans göstergesidir. Açılımı reklam harcamalarından elde edilen gelir şeklindedir. ROAS hesaplanırken firmanın diğer maliyetlerinden ziyade sadece doğrudan reklam harcamalarını dikkate alır.

ROAS HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

ROAS en basit haliyle şöyle hesaplanabilir;

ROAS= (Reklam Geliri/Reklam Maliyeti)x%100

 Akılda kalması için örnek vermek gerekirse, 1000 liralık bir reklam kampanyanız mevcuttur. 3000 TL gelir elde edildi. ROAS formülü kullanıldığında sonuç 3 çıkacaktır.

ROI VE ROAS ARASINDAKİ FARK NEDİR?

ROI (YG), önümüze daha genel bir tablo çıkarırken ROAS kampanya veya reklam performansına göre daha özel bir tablo çıkarabilir. Uzun vadeli karlılığı görmek için ROI, kısa vadeli aksiyonları almak, stratejileri kurmak için ROAS’I kullanabilirsiniz.

 

ROI’de total harcamalarından sonra kazandığınız tutarı hesaplarken, ROAS ise reklama harcanan ücret başına toplam geliri ölçer. Bir diğer önemli ayrım ise ROAS ‘ta  sadece reklam harcamaları üzerinden hesaplama yapılırken, ROI ‘de işletmenin toplam harcamalarını içerir. Son olarak ROAS ‘te gelir bilgisini alırsınız ancak karlı olup olmadığınızı bu hesaplama vermez.

Karşılaştırmayı örnek ile açıklayarak daha anlaşılır şekilde bitirelim.

Bir işletmenin 100.000 TL gelir elde ettiğini ve reklamlara totalde 25.000 TL harcadığını varsayalım. Üstelik çalışan, yazılım gibi giderler de 80.000 TL ‘yi tutmaktadır. ROI ve ROAS getirilerini hesaplayalım.

 

ROAS: (100.000 / 25.000) X %100 = %400

ROI: (-5.000 TL / 105.000 TL) X % 100 = - % 4,76

Burada -5.000 TL kardır. (100.000 TL – 25.000 TL – 80.000 TL ) , 105.000 TL ise reklam harcamasıdır. (25.000 TL ) + 80.000 TL

Buradan yola çıkarak ROAS iyi görünse dahi ROI olumlu görülmüyor. Bu senaryoya göre şirket karlı değildir. Etkili bir dijital pazarlama kampanyası sürdürmek için hem ROAS hemde ROI hesaplamaları kullanılmalıdır.


Blog
Performance Max (PMAX) Reklamlarında Başarılı Sonuçlar Nasıl Alınır?
Seo İçin Takip Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kaynak
Long Tail Keyword Nedir ve Avantajları Nelerdir?
İçeriklerinizde Etkileşimler Artıracak Tüyolar!
SEO'da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bounce Rate ve Pogo Sticking: Farkları nelerdir ?
Site İçi (One Page) SEO Optimizasyon Nedir?
WebP ve WebM nedir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Site Dışı SEO Optimizasyon Nedir?
Kullanıcı Deneyimi Odaklı SEO Nedir?
Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?
Google Ads Mağaza Ziyareti Dönüşümü Değer Hesaplaması
Blog Sayfasının Önemi
Mobil Uyumluluk Nedir?
En Çok Kullanılan SEO Toolları
Merchant Center Nedir?
ROI & ROAS Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Google Ads CPA (EBM) Nedir ve Nasıl Düşürülür?
Backlink Nedir ve Nasıl Alınmalıdır?
Crawl Budget Nedir?
Whatsapp