CDN Nedir?

CDN, birbirine bağlı sunucu sistemidir. Web sayfalarının hızlı ve güvenli çalışmasını sağlar. Web sitelerinde bulunan içeriklerin, önbelleğe alınan versiyonunu farklı konumlarda bulunan sunucularda depolar. Bu sayede İnternet kullanıcıları ile web sitesi arasındaki mesafenin en aza indirilmesini sağlar.

Web sitelerinin bağlantı sisteminin geliştirilmesi için CDN sunucuları farklı ağlar üzerinde bulunan değişim noktalarına yerleştirilir. CDN sistemi, yüksek hıza sahip veri dağıtım maliyetlerinin düşürülmesini sağlar. Ayrıca geçiş sürelerinin de düşmesine yardımcı olur.

CDN, web sitesi içeriklerinin yanı sıra, statik veya dinamik içerik çeşitlerini de İnternet kullanıcıları ile buluşturur. Birbirinden farklı boyutlara sahip ve farklı çözünürlük kalitesine sahip ses, video, uygulama ve oyunların kullanılabilmesi CDN sayesinde mümkün olur. Birçok içeriğin aynı anda farklı sunucularda barınması ile çalışan CDN, İnternet kullanıcılarına geniş kapsama alanı sunar. Bu sayede, ziyaretçi sayısı yüksek olan web sitelerinin trafik yükünün dengelenmesini sağlar.

 

VPN ile CDN Arasında Ne Fark Vardır?

Web sitesi için CDN almak, o web sitesinde yer alan içeriklerin farklı sunucularda barındırılarak, farklı ülke ve bölgelerde bulunan İnternet kullanıcılarına ulaştırılmasını sağlar. CDN sisteminde, yaşanılan bölgelerin dışından web sitesine ulaşan İnternet kullanıcılarının IP değişikliği yapmalarına gerek duyulmaz. Bölge dışından web sitesine ziyarette bulunan kullanıcı, kendi bölgesine yakın olan bir sunucu sayesinde siteye ulaşır.

CDN, web sayfası ile spam ve bot benzeri saldırılar arasında güvenli bir ara bellek oluşturulmasını sağlar. Bu sayede kaynak kullanımı düşer. VPN ise; İnternet kullanıcılarının bazı nedenlerden dolayı kısıtlanmış olan içeriklere ulaşılmasını sağlar. Bu bağlantıyı sağlayan VPN İnternet kullanıcısının kimliğini korumak için IP adreslerini gizli tutar. VPN oluşturduğu sanal ağ uzantısı ile veri alışverişine imkan sağlar. CDN ve VPN, web sitelerinin güvenliğini artırmak için kullanılır. Fakat ikisinin de amaçları birbirinden farklıdır. 

 

En Çok Tercih Edilen CDN Servisleri Hangileridir?

Web sitelerinin performansının artmasını ve kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesini sağlayan CDN’nin birçok servisi vardır. Web sitelerini birçok yükten kurtaran CDN servisleri şu şekilde sıralanabilir.

 

  • CloudFlare: Bu servis, 75 tane farklı veri merkezi ve sunucuya sahiptir. En çok tercih edilen CDN servisleri arasındadır. DDOS benzeri siber saldırılara karşı web sitelerini korur. WordPress Cache eklentileriyle entegre olarak çalışır. Bunun yanı sıra, CDN kurulumu ve SSL hizmetini ücretsiz sunar.

 

  • Microsoft Azure CDN: Bu servis oldukça yüksek bir bant genişliğine sahiptir. Arayüzü basit ve kullanışlı olduğu için birçok statik içeriğin önbelleğe alınabilmesini sağlar. Sunduğu veri analizleri gerçek zamanlı olduğu için site trafiği yakından takip edilebilir.

 

  • MaxCDN: Bu servis de en çok tercih edilen CDN servisleri arasında yer alır. fonksiyonel yönetim paneli sayesinde kolay kullanılır. Birbirinden farklı lokasyonlarda bulunan sunucuları sayesinde güvenlik, stabilite ve hız bakımından iyi bir deneyim sunar. Bunun yanı sıra SSL desteği de sunar.

 

  • Amazon CloudFront: Bu sistem gelişmiş bir altyapıya sahiptir. Bu nedenle daha çok geliştiriciler ile işletmelere hizmet verir. 1 yıllık ücretsiz deneme hesabı verir. Bunun yanı sıra, coğrafik filtreleme, özelleştirme kabiliyeti ve önbellek kontrolü sunduğu için web sitelerinin ziyaretçiye çabuk ulaşmasını sağlar.

Blog
Performance Max (PMAX) Reklamlarında Başarılı Sonuçlar Nasıl Alınır?
Seo İçin Takip Edilmesi Gereken En Önemli 5 Kaynak
Long Tail Keyword Nedir ve Avantajları Nelerdir?
İçeriklerinizde Etkileşimler Artıracak Tüyolar!
SEO'da Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Bounce Rate ve Pogo Sticking: Farkları nelerdir ?
Site İçi (One Page) SEO Optimizasyon Nedir?
WebP ve WebM nedir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Site Dışı SEO Optimizasyon Nedir?
Kullanıcı Deneyimi Odaklı SEO Nedir?
Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?
Google Ads Mağaza Ziyareti Dönüşümü Değer Hesaplaması
Blog Sayfasının Önemi
Mobil Uyumluluk Nedir?
En Çok Kullanılan SEO Toolları
Merchant Center Nedir?
ROI & ROAS Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Google Ads CPA (EBM) Nedir ve Nasıl Düşürülür?
Backlink Nedir ve Nasıl Alınmalıdır?
Crawl Budget Nedir?
Whatsapp